ADANA\'DA SOKAĞA ÇIKTIK, KÜLTÜRÜN TADINA BAKTIK.

ADANA'DA SOKAĞA ÇIKTIK, KÜLTÜRÜN TADINA BAKTIK.

ADANA’NIN TADI

Adana denince akla kebap gelir. Biz ise tatlıdan mezeye, börekten içeceğe komple bir mutfakla karşılaştık.

İlk defa Adana’nın bütün lezzetlerini bir araya getirmek için yola koyulduğumuzda hiç ön hazırlık yapmadan ekipmanı sırtladık, sokaklara düştük. Gerilla tekniğiyle sokağın lezzetlerini filme almaya koyulduk. Timur Savcı söze başladı, ona Menderes Samancılar, Nebil Özgentürk, Emre Karayel ve daha birçok ünlü Adanalı eşlik etti. Her biri kendine ait hikayeleri olan onlarca lezzet noktasını keşfettik, her birinin vesile olduğu başka hikayeler dinledik.

Yılmaz Güney, Yaşar Kemal ve daha pek çok unutulmaz sima belgeselimize misafir oldu, tat kattı. Adana deyince Fatih Hoca’sız olmaz tabii, o da sohbetlerde yerini aldı. Bir yandan da Adana’nın bici bicisi, şırdanı, salgamı; çerçisi, seyyarları…Genellikle yalnızca kebap zannedilen Adana'nın aslında tatlısıyla, yerel lezzetleriyle, içecekleriyle komple bir mutfağa sahip olduğunu net olarak gördük.

Adana'da söylenen şu: Türkiye'de sadece 3 tane komple mutfak vardır: Adana, Antep, Antakya. Biz tartışmayı size bırakıp, kebabımıza dönüyoruz.

Gördüklerimiz bize Adanalı olmak nedir öğretti. Gece 2’de şırdan da yedik, sabah 7’de ciğer de. Bir Adanalının günü nasıl geçerse her şeyi olduğu gibi, bütün gerçekliğiyle yaşadık. Süssüz, hatta sansürsüz!

NİSAN 2017

BUNLAR DA VAR
"