Adana denince akla kebap gelir. Oysa Adana’nın mezeden böreğe, tatlıdan içeceğe eksiksiz bir mutfağı var. Sokak lezzetlerine gelince... Onların lezzeti bambaşka. Bunlar ve daha fazlası ilk gösterimi Adana Portakal Çiçeği Festivali kapsamında yapılan Adana’nın Tadı belgeselimizde.
Bir ülkenin kültürünü ancak sokaklarda tanıyabilirsiniz. Türkiye’nin sokak lezzetlerini anlattığımız “Türkiye’nin Tadı” projesinin ilk filmi “Adana’nın Tadı”nı bu düşünceyle çektik. Kendimiz yazdık, yapımcılığını kendimiz üstlendik.
Adana’nın bütün lezzetlerini bir araya getirmek için yola koyulduğumuzda hiç ön hazırlık yapmadan ekipmanı sırtladık, sokaklara düştük. Gerilla tekniğiyle sokağın lezzetlerini filme almaya koyulduk. Timur Savcı söze başladı, ona Menderes Samancılar, Nebil Özgentürk, Emre Karayel ve daha birçok ünlü Adanalı eşlik etti. Her biri kendine ait hikayeleri olan onlarca lezzet noktasını keşfettik, her birinin vesile olduğu başka hikayeler dinledik.
Yılmaz Güney, Yaşar Kemal ve daha pek çok unutulmaz sima belgeselimize misafir oldu, tat kattı. Adana deyince Fatih Hoca’sız olmaz tabii, o da sohbetlerde yerini aldı. Bir yandan da Adana’nın bici bicisi, şırdanı, salgamı; çerçisi, seyyarları…Genellikle yalnızca kebap zannedilen Adana'nın aslında tatlısıyla, yerel lezzetleriyle, içecekleriyle komple bir mutfağa sahip olduğunu net olarak gördük.
Adana'da söylenen şu: Türkiye'de sadece 3 tane komple mutfak vardır: Adana, Antep, Antakya. Biz tartışmayı size bırakıp, kebabımıza dönüyoruz.
